Enyhe és mérsékelt fokú fehérje- és energiahiányos alultápláltság
Orvosi név:
Enyhe és mérsékelt fokú fehérje- és energiahiányos alultápláltság
BNO kód:
2483
A betegség lényege:
A betegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű táplálékot. A táplálék biztosítja a sejtek számára a működésükhöz szükséges energiát és az alapvető összetevőket: a fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Éhezés során a szervezet egy ideig saját raktáraiból pótolja a hiányzó anyagokat és energiát, de az állapot tartós fennállása esetén megindul a szervezet egyes elemeinek a leépítése.
A betegség oka:
A betegséget az okozza, hogy a szervezet nem jut táplálékhoz. Ennek oka Magyarországon leggyakrabban lelki betegség, pl. kóros étvágytalanság (anorexia nervosa), magatehetetlenség vagy az emésztőrendszer betegsége.
A betegség tünetei:
Az éhezés kezdetén a szervezet raktárai elegendőek a szövetek számára. 4-5 nap elteltével azonban megindul az izomszövet lebontása. A vérben a fehérjék szintje lecsökken, emiatt az erekből folyadék áramlik ki a szövetekbe, ami miatt testszerte vizenyő jelenik meg. A beteg kezdetben ingerült és agresszív, majd később magába forduló és apátiás lesz. Az alultápláltság súlyosbodásával a beteg egyre gyengébbé válik, az immunrendszer gyengesége miatt fertőzések alakulhatnak ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztet. A kórtörténet felvétele sokat segít az orvosnak az alultápláltság kiváltó okának az azonosításában.
A betegség várható kezelése:
A kezelést a kiváltó ok megszüntetése mellett a a beteg fokozatos fizikai feljavítása jelenti. Kezdetben szóba jöhet mesterséges táplálás pl. infúzióval, de táplálkozni tudó betegek esetében a szájon át való táplálás ajánlott.
Javaslatok:
Az állapot megelőzése érdekében, ha hozzátartozója nem vesz magához táplálékot, vigye orvoshoz. Csak könnyen emészthető és felszívódó, nagy energiatartalmú ételek adása javasolt szájon át.
A betegség várható lefolyása:
A betegség kimenetele az alultápláltság fennállásának idejétől, súlyosságától, a beteg korától valamint egyéb betegségeitől függ. Rendszerint a táplálék megfelelő pótlásával megszűnnek a betegség okozta panaszok és tünetek.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Enyhe és mérsékelt fokú fehérje- és energiahiányos alultápláltság
BNO kód:
2483
A betegség lényege:
A betegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű táplálékot. A táplálék biztosítja a sejtek számára a működésükhöz szükséges energiát és az alapvető összetevőket: a fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Éhezés során a szervezet egy ideig saját raktáraiból pótolja a hiányzó anyagokat és energiát, de az állapot tartós fennállása esetén megindul a szervezet egyes elemeinek a leépítése.
A betegség oka:
A betegséget az okozza, hogy a szervezet nem jut táplálékhoz. Ennek oka Magyarországon leggyakrabban lelki betegség, pl. kóros étvágytalanság (anorexia nervosa), magatehetetlenség vagy az emésztőrendszer betegsége.
A betegség tünetei:
Az éhezés kezdetén a szervezet raktárai elegendőek a szövetek számára. 4-5 nap elteltével azonban megindul az izomszövet lebontása. A vérben a fehérjék szintje lecsökken, emiatt az erekből folyadék áramlik ki a szövetekbe, ami miatt testszerte vizenyő jelenik meg. A beteg kezdetben ingerült és agresszív, majd később magába forduló és apátiás lesz. Az alultápláltság súlyosbodásával a beteg egyre gyengébbé válik, az immunrendszer gyengesége miatt fertőzések alakulhatnak ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztet. A kórtörténet felvétele sokat segít az orvosnak az alultápláltság kiváltó okának az azonosításában.
A betegség várható kezelése:
A kezelést a kiváltó ok megszüntetése mellett a a beteg fokozatos fizikai feljavítása jelenti. Kezdetben szóba jöhet mesterséges táplálás pl. infúzióval, de táplálkozni tudó betegek esetében a szájon át való táplálás ajánlott.
Javaslatok:
Az állapot megelőzése érdekében, ha hozzátartozója nem vesz magához táplálékot, vigye orvoshoz. Csak könnyen emészthető és felszívódó, nagy energiatartalmú ételek adása javasolt szájon át.
A betegség várható lefolyása:
A betegség kimenetele az alultápláltság fennállásának idejétől, súlyosságától, a beteg korától valamint egyéb betegségeitől függ. Rendszerint a táplálék megfelelő pótlásával megszűnnek a betegség okozta panaszok és tünetek.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
google_ad_client = "pub-4132137900965955";
/* 336x280, létrehozva 2011.04.22. */
google_ad_slot = "6208492877";
google_ad_width = 336;
google_ad_height = 280;
//-->
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu
Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu
Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.