A hasnyálmirigy fejének eltávolítása a patkóbél megtartásával és Wirsung vezeték egyesítés

A beavatkozás orvosi megnevezése: Res.capitis pancr.c.preserv.duodeni et anast. d. Wirs.

Miért történik a műtét
Az elvégzett vizsgálatok, valamint az Ön panaszai alapján kiderült, hogy szükséges egy sebészi beavatkozás elvégzése, amely az Ön gyógyulását segíti. A hasnyálmirigy daganatos betegsége, gyulladása, zúzódásos sérülése, a hasnyálmirigy vezeték elzáródása vagy egyéb betegség miatt a hasnyálmirigy feji részét el kell távolítani. A beavatkozást az elváltozás megszüntetése céljából kell elvégezni.

Konzervatív kezelés, a beavatkozás elmaradásának lehetséges következményei
Amennyiben daganatos betegség igazolódott, akkor a daganatot rövidesen el kell távolítani, mert tovább terjedve roncsolhatja a szervet és a vele szomszédos területeket. Átterjedve más hasi szervre összenövéseket, bélműködési zavart okozhat. Rosszindulatú daganatos elváltozás a helyi károsító hatása mellett távoli áttéteket is létrehozhat. Gyulladásos vagy zúzódásos sérülés esetén az érintett területen a szövetek elhalhatnak és itt kötőszövetes falú tömlő jöhet létre, mely különböző panaszokat okozhat. A beavatkozás elmaradása esetén ismételten jelentkezhetnek hasi panaszok: igen heves, görcsös, övszerű fájdalom, haspuffadás, emésztési panaszok. Az elhalt hasnyálmirigy szövetek további gyulladást tartanak fenn. A hanyálmirigy területén kialakult tömlőben lévő folyadék nagy mennyiségben tartalmazhat emésztő enzimeket. Ha a tömlő fala megreped, az emésztő enzimek súlyosan károsíthatják a környező hasi szerveket. A hasüregbe került tömlőtartalom életveszélyes állapotot idézhet elő, mely bélműködési zavart és hashártya-gyulladást okozhat. A tömlő mérete fokozatosan nőhet, tovább károsítva a hasnyálmirigy szöveteit.

Mi a teendő műtét előtt
Kezelőorvosa személyesen megbeszéli Önnel az okot, amely ezt a fajta beavatkozást szükségessé teszi, a beavatkozás lényegét. A beavatkozás során alkalmazott érzéstelenítési forma miatt az orvosa utasítása szerinti időponttól ne fogyasszon ételt és italt. Amennyiben az orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt, azokat a meghatározott időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket előírtak az Ön számára. A műtét kezdetéig szükség lehet infúziós kezelésre.

Hogyan történik a műtét
A beavatkozást általános érzéstelenítésben, altatásban végzik. A hasfalon készített nyíláson keresztül megkeresik a hasnyálmirigy feji részét és eltávolítják azt. A hasnyálmirigy további részéhez tartozó hasnyálmirigy vezetéket egyesítik a patkóbéllel. A műtéti területen a hasfal zárása előtt a keletkező sebváladékok és esetleges kisebb vérzések lebocsájtására csöveket ültetnek be a hasba.

Mi a teendő műtét után
A beavatkozás után a műtét területén fájdalom, duzzanat és húzódó érzés jelentkezhet. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó. A szájon át történő táplálást csak a kezelőorvosa engedélyével szabad megkezdeni, addig infúziós kezeléssel kell megoldani a folyadékigény biztosítását és a táplálást. Napokig ágynyugalom javasolt, majd a kezelőorvosa utasítása szerint fokozatosan keljen fel ágyból, mozogjon egyre többet, akkor is, ha ez kezdetben komoly erőfeszítést igényel. Kórházból történő távozásának időpontját elsősorban az határozza meg, milyen okból történt a beavatkozás, illetve, hogy sikeres volt-e. Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről.

Melyek a műtét veszélyei
Az orvostudomány mai állása szerint egy sebészi beavatkozás abszolút veszélytelenségét és a műtét teljes sikerét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények gyakorisága jelentősen függ attól, hogy a hasnyálmirigy melyik részén alakult ki a tömlő és mekkora területre terjed ki. A szövődmények kialakulásának esélyét nagyban befolyásolja az is, hogy milyen természetű az alapbetegsége és milyen egyéb társuló betegségei vannak, pl.: daganatos betegség, magasvérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség. A szövődmények kialakulását az Ön kora is nagyban meghatározza. Emellett általában akkor is nagyobb számban fordulhatnak elő, ha több társuló betegség is fennáll egyidejűleg, illetve ha valamilyen okból kifolyólag a műtét ismétlésére van szükség. Gyakrabban alakulnak ki szövődmények, ha a beavatkozás idején is fennáll hasnyálmirigy-gyulladás. A beavatkozás okozta sebek gyógyultával heg marad vissza a hasfalon.

Melyek a műtét előnyei
A beavatkozás előnye a megbetegedés hatékony tüneti kezelése. Hátránya, hogy egyes esetekben nehéz megállítani a hasnyálmirigy szöveteinek további pusztulását és végül a teljes hanyálmirigy eltávolítására is sor kerülhet. Illetve a jelentkező szövődmények igen súlyos állapotot eredményezhetnek (ld. előbb).
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.