A hasnyálmirigy és a patkóbél teljes eltávolítása és a gyomor részleges kimetszése

A beavatkozás orvosi megnevezése: Pancreato-duodenectomia tot. et res. ventr.

Miért történik a műtét
Az elvégzett vizsgálatok, valamint az Ön panaszai alapján kiderült, hogy szükséges egy sebészi beavatkozás elvégzése, amely az Ön gyógyulását segíti. A beavatkozásra a legtöbb esetben a hasnyálmirigy daganatos betegsége miatt kerül sor. A daganatos elváltozás ráterjedt a környező szervekre is.

Konzervatív kezelés, a beavatkozás elmaradásának lehetséges következményei
Amennyiben daganatos betegség igazolódott, akkor a daganatot rövidesen el kell távolítani, mert tovább terjedve roncsolhatja a szervet és a vele szomszédos területeket. Átterjedve más hasi szervre összenövéseket, bélműködési zavart okozhat. Rosszindulatú daganatos elváltozás a helyi károsító hatása mellett távoli áttéteket is létrehozhat. A beavatkozás elmaradása esetén ismételten jelentkezhetnek hasi panaszok: igen heves, görcsös, övszerű fájdalom, haspuffadás, emésztési panaszok. A betegség miatt jelentős fogyás jelentkezik.

Mi a teendő műtét előtt
Kezelőorvosa személyesen megbeszéli Önnel az okot, amely ezt a fajta beavatkozást szükségessé teszi, a beavatkozás lényegét. A beavatkozás során alkalmazott érzéstelenítési forma miatt az orvosa utasítása szerinti időponttól ne fogyasszon ételt és italt. Amennyiben az orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt, azokat a meghatározott időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket előírtak az Ön számára. A műtét kezdetéig szükség lehet infúziós kezelésre.

Hogyan történik a műtét
A beavatkozást általános érzéstelenítésben, altatásban végzik. A hasfalon készített nyíláson keresztül megkeresik és eltávolítják a patkóbelet, a hasnyálmirigyet és a gyomor alsó részét. A vékonybél csonkot egyesítik a gyomor megmaradt részével. A műtéti területen a hasfal zárása előtt a keletkező sebváladékok és esetleges kisebb vérzések lebocsájtására csöveket ültetnek be a hasba.

Mi a teendő műtét után
A beavatkozás után a műtét területén fájdalom, duzzanat és húzódó érzés jelentkezhet. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó. A szájon át történő táplálást csak a kezelőorvosa engedélyével szabad megkezdeni, addig infúziós kezeléssel kell megoldani a folyadékigény biztosítását és a táplálást. Napokig ágynyugalom javasolt, majd a kezelőorvosa utasítása szerint fokozatosan keljen fel ágyból, mozogjon egyre többet, akkor is, ha ez kezdetben komoly erőfeszítést igényel. Kórházból történő távozásának időpontját elsősorban az határozza meg, milyen okból történt, illetve, hogy sikeres volt-e a beavatkozás. Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről.

Melyek a műtét veszélyei
Az orvostudomány mai állása szerint egy sebészi beavatkozás abszolút veszélytelenségét és a műtét teljes sikerét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények gyakorisága jelentősen függ attól, hogy mekkora területre terjed ki a daganatos elváltozás. A szövődmények kialakulásának esélyét nagyban befolyásolja az is, hogy milyen természetű az alapbetegsége és milyen egyéb társuló betegségei vannak, pl.: daganatos betegség, magasvérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség. A szövődmények kialakulását az Ön kora is nagyban meghatározza. Emellett általában akkor is nagyobb számban fordulhatnak elő, ha több társuló betegség is fennáll egyidejűleg, illetve ha valamilyen okból kifolyólag a műtét ismétlésére van szükség. Gyakrabban alakulnak ki szövődmények, ha a beavatkozás idején is fennáll hasnyálmirigy-gyulladás. A beavatkozás okozta sebek gyógyultával heg marad vissza a hasfalon.

Melyek a műtét előnyei
A beavatkozás előnye a megbetegedés hatékony tüneti kezelése. Hátránya, hogy egyes esetekben nehéz eltávolítani maradéktalanul a daganatot és emiatt gyakori annak kiújulása, illetve a jelentkező szövődmények igen súlyos állapotot eredményezhetnek (ld. előbb).
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal szerkesztői a lehető legnagyobb gondossággal jártak el az oldalakon találhatók információk tekintetében. Ennek ellenére előfordulhatnak hibák, amelyeket lehetőség szerint javítunk. Ezzel együtt a szerzők és szerkesztők nem tekinthetők felelősnek és nem vállalnak garanciát arra, ha bármely az oldalakon található információból hiba vagy tévedés adódik.